Femap in Aerospace - deel 3 - Femto Engineering - Femto Engineering

Femap in Aerospace – deel 3

Met Femap konden we heel snel zien waar we aan moesten werken en waar we konden optimaliseren - Solar Impulse

 

Wanneer men het over de lucht- en ruimtevaartindustrie heeft, denkt men misschien al gauw aan de sector van de commerciële vliegtuigen.

Natuurlijk heeft de sector een groot aandeel in de Aerospace industrie, maar er zijn nog een aantal andere zeer interessante en innovatieve aerospace projecten die de moeite waard zijn om eens te bekijken. In het kader van onze reeks Femap in Aerospace vertellen we u graag over het uitdagende project van de Solar Impluse groep: een vliegtuig op zonne-energie rond de wereld laten vliegen zonder ook maar één druppel brandstof.

Over Solar Impulse

Solar Impulse is een experimenteel vliegtuigproject op zonne-energie, geleid door de Zwitserse ingenieur en zakenman André Borschberg en de Zwitserse ballonvaarder Bertrand Piccard. Het eerste vliegtuig, de Solar Impulse 1, vloog een volledige dagcyclus op zonne-energie, wat neerkwam op een 26 uur durende vlucht die 9 uur nacht omvatte. Maar het was de Solar Impulse 2 die de wereld echt versteld deed staan. Het vloog ongeveer 42000 kilometer (of 26000 mijl) en was het eerste pilootvliegtuig met vaste vleugels dat alleen zonne-energie gebruikte om rond de wereld te vliegen.

Hoe Femap heeft geholpen

Om een dergelijke prestatie te kunnen leveren, moesten uiteraard heel wat uitdagingen worden overwonnen. De Solar Impulse 2 moest sneller vliegen dan de eerste, wat betekende dat de vleugels grotere belastingen moesten kunnen weerstaan. Met behulp van Femap konden de technische analisten de hoeveelheid gebruikte koolstofvezel optimaliseren. Al het materiaal bij elkaar woog het vliegtuig 2,3 ton, wat niet veel meer is dan een gemiddelde auto. Het vliegtuig had een spanwijdte van meer dan 70 meter lang en vervoerde 600 kilogram aan batterijen! Deze uitdaging om het vliegtuig lichter te maken en toch te voldoen aan de structurele eisen voor een avontuur rond de wereld was mogelijk met een uitstekende Femap toepassing. Als u geïnteresseerd bent in de volledige case-study klik dan op de link hieronder! Ook als u vragen heeft over Femap, neem dan contact met ons op! Wij als Femap superusers zullen u graag helpen waar we kunnen.

August 17, 2021
you might be interested in
get in touch

Do you need more information or want to discuss your project? Reach out to us anytime and we’ll happily answer your questions.

about us

At Femto Engineering we help companies achieve their innovation ambitions with engineering consultancy, software, and R&D.
We are Siemens DISW Smart Expert Partner for Simcenter Femap, Simcenter 3D, Simcenter STAR-CCM+ and SDC verifier. Get in touch and let us make FEA and CFD work for you.

Privacy policy

×

Be ahead in FEA & CFD

Sign up for our newsletter to get free resources, news and updates monthly in your inbox. Share in our expertise!